Mađari oživljavaju veliki projekat u Gradišci

Bez autora
May 08 2024

Delegacija Mađarske preuzela je tehničku dokumentaciju za projekat prečišćavanja otpadnih voda i obišla lokacije budućih gradilišta, a datum početka radova zavisiće od daljih dogovora Banjaluke i Budimpešte.

U pitanju je jedan od četiri infrastrukturna projekta koja su obustavljena na području Republike Srpske, nakon što se prošlog ljeta, iz političkih razloga, povukla Njemačka razvojna banka (KfNj).

Da realizaciju projekta preuzmu Mađari dogovorile su vlade Srpske i Mađarske tokom posjete delegacije te zemlje u aprilu ove godine.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić za “Glas” je rekao da se započelo sa konkretizacijom dogovorenog.

- Predstavnici Vlade Mađarske, ministarstva finansija te zemlje i nekoliko njihovih kompanija prije desetak dana su posjetili Gradišku kako bi razgledali teren i utvrdili o kolikom obimu posla se radi. Preuzeli su i tehničku dokumentaciju, a sada čekamo novi dogovor vlada Srpske i Mađarske, ministarstva finansija dvije zemlje i procedura  koje bi trebalo da se sprovedu da se dođe do izvođača radova - rekao je Adžić. 

Kada započne realizacija, Adžić očekuje da radovi traju oko tri godine.

- Riječ je o velikom projektu koji će obuhvatiti rekonstrukciju i nadogradnju primarne kanalizacione mreže, izgradnju 30 kilometara sekundarne mreže, kao i izgradnju glavnog gradskog prečistača. Time ćemo riješiti pitanje prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda  na prostoru grada što će poboljšati uslove života naših građana i privrednika, sačuvaće kompletnu ekologiju, naročito floru i faunu Save jer će sve otpadne vode koje ulaze u rijeku biti prečišćene - pojasnio je Adžić.

Vrijednost granta koji je Gradiška dobila za ovaj projekat još 2018. godine, priča Adžić, iznosio je oko 16 miliona evra, od čega se 11 miliona evra odnosilo na njemačku banku, a četiri miliona na Švajcarski državni sekretarijat za ekonomski razvoj.

- Tokom prve procjene vrijednosti, dakle krajem 2018. godine, to je bilo oko 16 miliona evra ali zbog povećanja cijena, uslova privređivanja i skoka inflacije vrijednost projekta je sada oko 32 miliona evra i to je iznos koji su preuzeli Mađari - naglasio je Adžić.

Dodao je da je Gradiška veoma primamljiva stranim investitorima te da će realizacija ovog projekta u još većoj mjeri poboljšati uslove za otvaranje i realizaciju novih razvojnih projekata u privredi.

- Uvjeren sam da će još više privrednika iz Gradiške, Srpske i inostranstva željeti da ovdje radi i posluje. Iduće sedmice u goste nam stižu predstavnici jedne austrijske kompanije koja je zainteresovana za investiranje na prostoru Nove Topole - najavio je prvi čovjek Gradiške.

Kružni tok

Zoran Adžić kaže da je dinamika radova na gradilištu kružne raskrsnice “Jabuka”, na samom ulazu u grad, na nedopustivo niskom nivou te da se nada da će “Putevi RS” pritisnuti izvođača da ubrza posao.

- Grad je svoje obaveze završio na vrijeme, ali izvođač radova kojeg su izabrali “Putevi RS” kasni sa radovima. Nadam se da će do početka jula sve biti gotovo, ali ako se ovako nastavi pitanje je da li će taj rok biti ispoštovan. Ta kružna raskrsnica osim što će uljepšati grad i doprinijeti većoj funkcionalnosti saobraćaja, puni smisao dobiće kada se otvori brza saobraćajnica do autoputa Zagreb - Beograd - rekao je Adžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik